Andersson Bell Flagship Store

앤더슨 벨은 젊은 남녀가 모두 좋아하는 유니섹스 디자인으로 빠르게 성장한 감각적인 브랜드이다. 앤더슨 벨은 첫 플래그쉽 스토어의 오픈을 위해 크리에이티브 스튜디오 언라벨에게 감각적이고 예술적인 공간을 원했고, 우리는 그 제안을 위해 아티스트들과 협업 작업을 통해 완성하였다. 협업 아티스트로 르동일, 조기석, 파이브 콤마를 선택하고 가구, 아트웍, 러그가 콜라보 되어 제작되었다.

전체적인 분위기는 힘을 뺀 듯 안 뺀 듯, 공간은 비웠지만 비워지지 않은 듯한 느낌을 가져가기 위해서 노력했다. 공간들을 분리해 놓았지만, 이것들이 연결되게 설계했고 이번 프로젝트는 다양한 아티스트들과 협업을 통해 공간을 재표현해 보도록 하고 옷 또한 마치 현대 미술처럼 보이도록 구성해보았다. 넓지 않은 공간이지만 많은 요소를 확인해 볼 수 있고, 새로운 재료들을 시도함으로 다양하면서 풍부하지만, 이질적인 느낌이 들지 않도록 했다.

 

강렬한 스테인리스의 벽체는 아티스트의 방과 탈의실로 연결되는 문으로 변신하고 좁은 탈의실문을 열면 수많은 거울에 비치는 자신을 볼 수가 있다. 이 공간은 상당한 신비감을 느낄 수가 있고 탈의를 하면서 처음 느껴보는 감정을 체험하게 된다. 앤더슨 벨의 정체성이 담겨있는 이 탈의실은 동굴과 가상세계를 모티브로 삼아 디자인된 공간이다.

전체의 벽면은 면화로 제작된 방음 마감재이고 적층 형태로 쌓여있는 의자의 형태 오브제는 프로젝트 매니저인 김현종의 작업물이다. 그의 작업은 간결하지만 강렬한 충격을 주고 그러한 이미지를 통해 사람들에게 미적 즐거움을 준다.




TYPOLOGY   Commercial/Fashion Flagship Store
LOCATION   서울 강남구 선릉로153길 38
SIZE   108m2(32평)
CLIENT   앤더슨 벨
INVOLVEMENT   컨셉 디자인, 시공
STATUS   완료
TIMELINE   2017년 04월
MATERIAL   바닥: 콩자갈, 카페트 / 벽: 코튼 스프레이, 스테인레스 헤어라인, 거울 / 천장: 코튼 스프레이, 수성도장
COLLABORATION   가구: 르동일 / 아트웍: 조기석 / 러그: 파이브콤마
PHOTOGRAPHY  한성훈

A Korean fashion brand, Andersson Bell's first flagship store, designed and directed by Creative Studio Unravel is a collaborative project of various artists, who have experimented and applied unusual materials into interiors, bringing people to an unexpected space.

The space for a fashion brand Andersson Bell was designed to be empty, which indeed was composed of various elements to explore. It was divided into sections based on works of different artists while each section is connected to one another. Artists Le-Dongil and Kiseouk Cho and a fabric brand Fivecomma have collaborated to fill up the space disguising the clothes as a part of contemporary artworks. Selection of unusual materials has created an exuberant quality space instead of bringing a sense of detachment.

Walls of stainless steel turn into doors and each door leads to the “artist's room” and a changing room. When a narrow door of the changing room is opened, a person can see oneself in multiple mirrors. Customers in the changing room may experience unusual and unexplainable excitement when getting off the clothes. The cave-like space reflecting Andersson Bell's identity was inspired by a virtual world.



TYPOLOGY   Commercial/Fashion Flagship Store
LOCATION   38, Seolleung-ro 153-gil, Gangnam-gu, Seoul, Republic of Korea 
SIZE   108m2(32PY)
CLIENT   Andersson Bell
INVOLVEMENT   Concept Design, Construction
STATUS   Completed
TIMELINE   April, 2017
MATERIAL   Floor: Pea Gravel, Carpet / Wall: Cotton Spray, SUS Hairline, Mirror / Ceiling: Cotton Spray, Water Paint
COLLABORATION   Furniture: Ledongil / Artwork: Giseok, Choi / Rug: Fivecomma
PHOTOGRAPHY  Sunghoon, Han